sobota, 17 stycznia 2015

Lody truskawkowe









Lody truskawkowe, przygotowane w domu bez maszynki. Ostatnio bardzo mocno zastanawiam się nad zakupem urządzenia do sorbetów, lodów i jogurtów, ale póki co.... 









Składniki:

0,5 kg mrożonych truskawek (u mnie kupione i zmiksowane w lecie)
100 g brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki śmietanki 30%


Przygotowanie:


Do zamrażarki wkładamy metalową miskę (dość sporą), zostawiamy ją tam na 2-3 godziny, po upływie mniej więcej godziny wyciągamy truskawki do rozmrożenia, ja nie rozmrażałam ich zbyt mocno, (poniżej pokażę zdjęcie jakim mieszadełkiem je robiłam), jak nie macie takiego to trzeba poczekać aż truskawki odmarzną na tyle, żeby mikser mógł sobie z nimi poradzić (ja swoje robiłam w malakserze). Truskawki umieszczamy w misie malaksera/ miksera, dodajemy cukier, śmietankę, jogurt. Mieszamy wszystko przez jakieś 5-7 minut przelewamy do misy którą mamy w zamrażarce przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na godzinę, Po godzinie lody ponownie miksujemy i znowu wsadzamy na godzinę do lodówki. Proces ten powtarzamy jeszcze raz, po czym zostawiamy je na tak długo aż osiągną taką konsystencje żebyśmy mogli zrobić z nich gałki. Podajemy np. z wiórkami czekolady. Ozdabiamy miętą lub bazylią. Lody są dość pracochłonne ale warto je czasem przygotować są bardzo dobre w smaku i bez żadnych konserwantów ;-) 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. bez maszynki też mozna zrobić pyszne lody, a to wlaśnie dowód :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma jak domowe lody, szczególnie truskawkowe :)

    OdpowiedzUsuń