Orange curd... angielski krem pomarańczowy




Pomarańczowy krem angielski (podobny w konsystencji i w smaku do budyniu)  do naleśników, tart, biszkoptów. Zapraszam do wypróbowania przepisu.











Składniki:

sok z dwóch pomarańczy
skórka z dwóch pomarańczy
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru brązowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru waniliowego


Przygotowanie:


Wszystkie składniki poza masłem umieszczamy  w garnuszku  i zagotowujemy. ciągle mieszając, przez jakieś 3 minuty aż krem zgęstnieje (jeśli będą grudki miksujemy blenderem) następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze 2 minuty, gorące przekładamy do słoiczka i zakręcamy (wyjdzie nam jeden średni słoik), przechowujemy w lodówce do tygodnia. Można też odawać z lodami np. waniliowymi. Smacznego

Komentarze

  1. Robilam cytrynowy wielokrotnie, a na jakikolwiek inny jakos nie moge sie zdecydowac...
    I widze, ze popelniam wielki blad!
    ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty