poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pasztet wieprzowy




Tradycyjnie u mnie w domu przepis ten jest na pasztet z królika (moja babcia go robiła właśnie z królika) ale moja mama zawsze robi wieprzowy lub drobiowo- wieprzowy często jest tam też i królik ale nie w całości. Więc zapraszam serdecznie do wypróbowania, bo warto.










Składniki:


1,5 kg karkówki wieprzowej
1 kg podgardla (może być boczek ale nie mocno tłusty)
300 g wątróbki wieprzowej
250 g słoniny
2 kajzerki
3 jajka
sól i pieprz
cebula
liść laurowy (2 szt)
kilka kulek ziela angielskiego

2 formy keksówki
papier do wypieków


Przygotowanie:


Mięso (podgardle i karkówkę) zalewamy wodą  tak aby było całkowicie przykryte i gotujemy na niewielkim ogniu (woda ma być lekko posolona) około 3 godzin (aż zacznie się rozpadać). Wtedy dodajemy wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy jeszcze 30 minut. Na sam koniec gotowania wrzucamy cebulę. Czekamy jeszcze 5-7 minut aż zacznie pachnieć a wtedy wyciągamy (znaczy cebulę wyciagamy) Można ją zużyć do obiadu np. Mięso pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodne wyciągamy z wody na duży talerz, a do pozostałej po gotowaniu wody wrzucamy kajzerki.  Mięso kroimy na kawałki i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę dodajemy do mieleniaok 200 g słoniny oraz kajzerki. Po skręceniu (do bardzo dużej miski) wbijamy jajka, mieszamy wszystko ręcznie i doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie gałką muszkatołową). Szykujemy dwie formy keksówki wykładamy je papierem i przekładamy nasze mięso ugniatając ręką. Na wierzch kroimy cieniutkie plasterki słoniny i pieczemy w temp. 200-220 st. przez 1 godzinę. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy pasztet do ostygnięcia. Tym razem wyszedł nam idealny do smarowania na kanapki ale zazwyczaj jest on bardziej w formie mięsnej do pokrojenia w plastry na chleb, Ja podaję z ogórkiem kiszonym tak jak robiła to moja babcia.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz