piątek, 16 stycznia 2015

Pierś z gęsi z jabłkami i pieczonymi ziemniaczkami




Po kaczce przyszła kolej na gąskę, tym razem tylko pierś w przyszłości na pewno upiekę całą. Gęś wyszła mięciutka i delikatna. 










Składniki: (3 porcje)

pierś z gęsi (waga ok. 1,5 kg)
jabłko
przyprawy (suszone pomidory z ziołami i czosnkiem, papryka słodka, rozmaryn, czosnek owoce jałowca, sól pieprz)
kilka ziemniaków (u mnie 6 bardzo małych)
2 łyżki smalcu (ja miałam z kaczki)
liść laurowy

Przygotowanie: (całkowity czas pieczenia to 2,15 minut)



Gęś nacieramy przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ewentualnie na noc. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie garnek rzymski odpowiednio wcześniej namoczony) skórą do dołu dodajemy czosnek i liść laurowy i przykrywamy np. folią aluminiową. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 st. następnie zwiększamy temperaturę do 220 st. i pieczemy przez godzinę, w między czasie obieramy i obgotowujemy (ok. 10-15 minut) lekko posolone ziemniaki oraz kroimy jabłko na plastry, gęś obracamy na 45 minut przed końcem pieczenia na spód naczynia wrzucamy ziemniaki, jabłko układamy na wierzchu i opiekamy już bez przykrycia przez 30 minut w temp. 200 st., po czym na ostatnie 15 minut zwiększamy temperaturę do 220 st, aby skórka była chrupka. Wyłączamy piekarnik i dajemy piersi chwilę odpocząć, podajemy np. z surówką z jabłka i marchewki. Smacznego


2 komentarze:

  1. Kaczki i gęsi trochę zapomniane w naszej kuchni a jakie są smaczne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pewnie przez te ceny a i czasem mało dostępne bywają

      Usuń