poniedziałek, 19 stycznia 2015

Czosnkowe buraczki




Bardzo fajny pomysł na surówkę z buraczków, jabłka i marchewki. Zaczerpnięty z programu Ewa gotuje, na stałe zagościł w moim domu.









Składniki:

0,5 kg tartych buraczków
jabłko
marchewka
orzechy laskowe (potłuczone)
2 ząbki czosnku
majonez
śmietana 12 %
sok z limonki
sół i pieprz
szczypta cukru


Przygotowanie:



Jabłko, marchew i buraczki trzemy na tarce (ewentualnie w malakserze), czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy nożykiem na desce do krojenia, całość skrapiamy sokiem z limonki (lub cytryny) dodajemy majonez i śmietanę oraz potłuczone orzechy, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy np do kotletów mielonych. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz