wtorek, 13 stycznia 2015

Tortille z wołowiną i pastą guacamole









Dzisiaj kuchnia meksykańska ;-) Tortille pszenne z wołowiną, fasolą sałatą lodową i pomidorową pastą guacamole.








Składniki:

puszka fasoli czerwonej (gotowanej na parze)
250 g wołowiny
sałata lodowa
czerwona cebula
pół avokado
sól i pieprz
czosnek
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sos sojowy ciemny
kawałek ostrej papryczki
kilka pomidorków koktajlowych 

Przygotowanie:



Wołowinę kroimy na cienkie kawałki zalewamy sosem sojowym oraz oliwą mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, po tym czasie smażymy na oleju kokosowym przez 10-15 minut. W tym czasie szykujemy guacamole (avokado powinno być dojrzałe, moje niestety takie nie było więc pokroiłam je nożem w kosteczkę i jest coś ale pasta), avokado kroimy na pół wydrążamy łyżeczką do miseczki, kroimy cebulę w kosteczkę dodajemy papryczkę, pomidorki  pokrojone w ćwiartki, roztarty czosnek parę kropli oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę kroimy w paski. Fasolę płuczemy w zimnej wodzie. Wszystko nakładamy na duży talerz, tortille podgrzewamy 2-3 minuty i podajemy. Zaczynamy od nałożenia pasty, następnie wołowina, fasola i  sałata. Można podać jeszcze jakąś surówkę czy pomidorki koktajlowe. Smacznego 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz