piątek, 9 stycznia 2015

Zupa z owoców morza z grzankami czosnkowymi





Jak już wspominałam kilka razy, kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych, a więc dzisiaj pikantna pomidorowa zupa z owocami morza.










Składniki (na 3,5 talerza zupy):

500 g mieszanki owoców morza
400 g pomidorów z puszki Pelati
kilka ząbków czosnku (u mnie 6 sztuk)
spora garść natki pietruszki
1 szklanka białego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
pikantna papryczka
sól, pieprz
bagietka
masło (plus jeden ząbek czosnku)
koperek


Przygotowanie:


Owoce morza rozmrażamy (ja to robię w zimnej wodzie), do garnka o grubym dnie wlewamy 3 łyżki oliwy i rozgrzewamy ją lekko, dodajemy czosnek (rozgnieciony) i podsmażamy aż zrobi się delikatnie brązowy, wrzucamy poszatkowaną pietruszkę oraz papryczkę , podsmażamy jeszcze chwilę i wlewamy wino, gotujemy około 30 minut, aż wino odparuje, dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 10 minut, owoce morza powinny nam się już rozmrozić, więc szykujemy bagietkę, masło mieszamy z czosnkiem solą, pieprzem i koperkiem, smarujemy bagietkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. pieczemy ok. 5 minut, owoce morza wrzucamy do garnka i gotujemy 5-7 minut. Podajemy z odrobiną parmezanu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz