Żytnie muffiny jabłkowe z sosem jogurtowym





Kolejne muffiny tym razem żytnie razowe z dodatkiem jabłek i z sosem jogurtowym. Delikatne mięciutkie lekko słodkie. 











Składniki:

1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki żytniej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru różanego (opcjonalnie)
garść rodzynek
3-4 łyżki wiórek kokosowych
skórka pomarańczowa (łyżeczka)
6 łyżeczek cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki śmietany 18 % (+ oleju rzepakowego do pełnej szklanki)
1,5 jabłka pokrojonego w kostkę


Sos jogurtowy:

jogurt grecki
cukier brązowy
3 łyżki śmietanki 30 %


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przekładać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec w temp 180 st. przez 20-25 minut. Sos jogurtowy:  mieszamy cukier, jogurt i śmietankę na gładko. Jak muffinki wystygną polewamy sosem. Smacznego.

Komentarze

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty