piątek, 2 stycznia 2015

Żytnie muffiny jabłkowe z sosem jogurtowym





Kolejne muffiny tym razem żytnie razowe z dodatkiem jabłek i z sosem jogurtowym. Delikatne mięciutkie lekko słodkie. 











Składniki:

1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki żytniej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru różanego (opcjonalnie)
garść rodzynek
3-4 łyżki wiórek kokosowych
skórka pomarańczowa (łyżeczka)
6 łyżeczek cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki śmietany 18 % (+ oleju rzepakowego do pełnej szklanki)
1,5 jabłka pokrojonego w kostkę


Sos jogurtowy:

jogurt grecki
cukier brązowy
3 łyżki śmietanki 30 %


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przekładać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec w temp 180 st. przez 20-25 minut. Sos jogurtowy:  mieszamy cukier, jogurt i śmietankę na gładko. Jak muffinki wystygną polewamy sosem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń