poniedziałek, 23 lutego 2015

Bułeczki czosnkowe
















Coś mnie naszło na wypróbowanie mąki chlebowej. Dlatego przedstawiam Wam, bułeczki z suszonymi pomidorami i czosnkowo- tymiankowym nadzieniem. Lekko ciemne bo z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Zdrowe bo z otrębami ;-) 







Składniki:

400 g mąki  chlebowej 
10 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki soli

 8 g drożdży świeżych
260 ml ciepłego mleka
30 g masła  roztopionego

2-3 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach



Masełko tymiankowe do posmarowania:
60 g miękkiego masła
8 ząbków czosnku drobniutko posiekanego 

2 łyżeczki świeżego tymianku




Przygotowanie:


Mąkę sypiemy do miski, w środek wrzucamy pokruszone świeże drożdże, 20 ml ciepłego mleka oraz cukier odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie ładnie odchodziło od ręki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.Następnie dzielimy na 8 części (lub więcej moje bułeczki były dość spore), układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków posypanej mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia znowu na 10-15 minut. Szykujemy masełko czosnkowo - tymiankowe czosnek przeciskamy przez praskę, tymianek siekamy, dodajemy sól i pieprz na koniec mieszamy z masłem miękkim masłem (temp. pokojowa) smarujemy nim bułeczki ponacinane z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 15-20 minut (zaglądamy co jakiś czas jak wyglądają spody). Smacznego 

5 komentarzy:

  1. Typowa mąka chlebowa ma typ 750, a tu podajesz, do zrobienia bułek użyłaś mieszanki mąk żytniej i pszennej. Podaj zatem jakie proprorcje tych mąk są podane na opakowaniu. Fajny przepis, ale nie mam takiej mieszanki. Mam za to i mąki pszenne, i żytnie, więc sama zrobię z nich mieszankę :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to gotowa mieszanka na chleb góralski, mąka pszenna 70 % żytnia 30%

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakbym nie miała gotowej to też bym wymieszała, ale ta gotowa mnie zaciekawiła i chciałam zobaczyć co z tego wyjdzie, jakiś czas temu wyczytałam, że mąki chlebowe są lepsze do wypieku bułek

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuję :). Bardzo lubię bułki z dodatkiem mąki żytniej. Każdy taki wypróbowany przepis to sukces :). Zatem i tu też na pewno będzie taki finał :)..

    OdpowiedzUsuń