piątek, 27 lutego 2015

Ciasto czekoladowe z sosem malinowym










Uwielbiam ciasta czekoladowe a szczególnie te z gorzką czekoladą i malinami. Jest to wypiek w stylu brownie, lekko wilgotne pyszniaste ciasto.








Składniki:


175 g miękkiego masła (82% tłuszczu)
1,5 szklanki cukru pudru (zmniejszyłam do 1 szklanki i zrobiłam z brązowego)
3 rozbełtane jaja
1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie żytniej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao bez cukru
1,5 szklanki mleka
maliny (świeże lub mrożone)
cukier puder/ polewa czekoladowa



Przygotowanie:


Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy roztrzepane jaja. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając dodajemy sypkie składniki do masy z masła, następnie dolewamy po trochu mleka. Gdy masa będzie gładka dodajemy czekoladę (potłuczoną tłuczkiem do mięsa). Blachę wykładamy papierem  i wylewamy masę pieczemy od 45-60 minut. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto się upiekło sprawdzamy patyczkiem, jak będzie suchy znaczy, że można wyłączyć piekarnik i studzić ciasto, Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy z malinami. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz