niedziela, 15 lutego 2015

Frytki pieczone






Pomysł na dietetyczne frytki (o ile frytki mogą być dietetyczne ;-)) pieczone w piekarniku z tymiankiem oliwą i sokiem z cytryny. Pycha....










Składniki:



7 średnich ziemniaków
główka czosnku 
1 łyżka cukru
sól (u mnie różowa) 
tymianek (suszony)
oliwa z oliwek 
kilka kropli soku z cytryny






Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki ulubionej wielkości, Przekładamy nasze frytki do miski, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na 30 minut następnie wylewamy wodę  płuczemy frytki pod bieżącą wodą i dokładnie osusz na ściereczce przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy z nich jedną warstwę, po to aby upiekły się równomiernie, polewamy olejem i mieszamy. Pomiędzy frytki wciskamy ząbki czosnku. solimy posypujemy suszonym tymiankiem, dajemy parę kropli oliwy i soku z cytryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut, aż zaczną się rumienić.  Po upływie tego czasu przewracamy łopatką na drugą stronę i pieczemy  przez następne 15-20 minut, aż przybiorą rumiany kolor. Podałam do burgerów z indyka. Smacznego

2 komentarze: