Indyk w sosie serowym z brokułem









Makaron penne z indykiem, brokułem i sosem serowym przygotowanym na masełku czosnkowym.










Składniki:


200 g makaronu penne Barilla
250 g piersi z indyka
pół brokuła (polski produkt)
sól, pieprz gałka muszkatołowa
50 g sera żółtego
50 g sera cammembert
jogurt grecki
masełko czosnkowe (można pominąć)
2 łyżki masła zwykłego (82 % tłuszczu)
smalec gęsi


Przygotowanie:




Mięso kroimy w drobną kostkę i obsmażamy do momentu gdy zrobi się lekko rumiane . Brokuł kroimy drobno (tak aby zostały tylko różyczki) gotujemy 5-7 minut w osolonej wodzie. Makaron o minutę dłużej niż podaje producent. W garnuszku rozpuszczamy masło po czym ściągamy z ognia dodajemy jogurt i mieszamy. Stawiamy znowu na kuchenkę i partiami dodajemy ser mieszamy aż się rozpuści i przyprawiamy . Makaron i brokuł płuczemy pod zimną bieżącą wodą  przekładamy na patelnię do mięsa i podgrzewamy przez chwilę. Nakładamy na talerze i polewamy sosem serowym. Smacznego

Komentarze

Popularne posty