czwartek, 12 lutego 2015

Karkówka Gordona Ramsey'a










Długo pieczona karkówka, marynowana w paście z papryki, z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z brokuła. Przepis z programu Gordona Ramsay'a





Składniki:

mięso:
1 kg karkówki (w przepisie była z kością, ja mam bez)
cebula
2 łyżeczki papryki pikantnej
1 łyżeczka łagodnej
1 łyżka cukru brązowego
3-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
tymianek świeży (ja miałam suszony)
smalec z gęsi
olej
oliwa


sałatka z brokuła:

brokuł
garść żurawiwiny suszonej
garść migdałów potłuczonych
3 łyżeczki jogurtu
łyżeczka octu jabłkowego
szczypta soli
2 łyżeczki cukru brązowego

sos:

3 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
łyżeczka miodu
sól
2 łyżeczki papryki łagodnej



Przygotowanie:


Z papryki, czosnku, cukru, oliwy i oleju robimy gęstą pastę (w przepisie była pikantna papryka wędzona ale ja nie miałam dlatego wymieszałam zwykłą pikantną i łagodną ), karkówkę nacieramy i wstawiamy do lodówki pod przykryciem najlepiej na całą noc, godzinę przed pieczeniem mięso wyciągamy z lodówki i solimy zostawiamy aby nabrało temperatury pokojowej, pieczemy w naczyniu z przykryciem przez 1,5 godziny, a kolejne 30 minut bez przykrycia.  Sałatka: z brokuła odcinamy tylko różyczki wszelkie łodygi zostawiamy, migdały tłuczemy, dodajemy jogurt, ocet, sól, cukier, żurawinę i migdały mieszamy całość dokładnie i odstawiamy. Sos: mieszamy majonez musztardę i miód, dodajemy paprykę i doprawiamy solą. Można odstawić do lodówki.  Mięso wychodzi delikatne i mięciutki poprostu się rozpływa. Polecam serdecznie przepis, mój narzeczony był w niebo wzięty ;-). Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz