wtorek, 3 lutego 2015

Kotlety z indyka







Nasz dzisiejszy obiad piersi indyka jako kotlety a do tego surówka z kapusty pekińskiej.








Składniki:

pierś z indyka
jajko
mąka
bułka tarta
sól i pieprz

surówka

kapusta pekińska
pomidor
papryka konserwowane
kukurydza
sól i pieprz


Przygotowanie:

Pierś z indyka kroimy w cienkie plastry i posypujemy solą, odstawiamy na parę minut. Kapustę pekińską kroimy na cienkie paski ugniatamy dłońmi i posypujemy solą żeby puściła sok. Kroimy w kosteczkę pomidora i paprykę konserową dodajemy do kapusty, kukurydzę odsaczamy i również dodajemym do surówki. Polewamy oliwą z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Wracamy do mięsa, rozbijamy je tłuczkiem, jajko wbijamy do głębokiego talerza, szykujemy bułkę tartą i mąkę. Pierś obtaczamy w mące następnie w rozbełtanym i przyprawionym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż zrobią się rumiane. Odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Podajemy  z naszą surówka. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz