Kremowa zupa z buraków z kozim serem






Kolejna porcja buraków z których trzeba coś zrobić więc dzisiaj kremowa zupa z kozią roladką i kiełkami.









Składniki:

0,5 kg buraków ( u mnie z kwasu buraczanego)
1/2 cebuli czosnkowej
czosnek (3 ząbki)
liść laurowy (2 sztuki)
ziele angielskie
szczypta gałki muszkatołowej (świeżo startej)
bulion mięsny lub drobiowy (2  szklanki)
2-3 łyżki oliwy
2 gruszki
ser kozi (roladka)
1/2 szklanki wody
chrzan tarty (1-2 łyżeczki)
limonka


Przygotowanie:


Buraki kroimy na małe kawałki, zalewamy bulionem dodajemy tartą gruszkę i gotujemy ok godziny (aż buraki będą miękkie), dodajemy cebulę u mnie w całości (można pokroić w kosteczkę) oraz czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Miękkie buraki blendujemy lub miksujemy na gładki krem doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pierzem oraz chrzanem. Podajemy z kiełkami, pokruszonym serem kozim, a na małym talerzyku kładziemy ćwiartki limonki. Smacznego

Komentarze

  1. mmmm ta kremowa konsystencja i smak buraków- super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhm, była super szczególnie z serem kozim.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty