sobota, 21 lutego 2015

Muffinki drożdzowe z czekoladą











Babeczki drożdżowe idealne do kawy lub herbaty. Mogą być również na drugie śniadanie lub na deser.







Składniki:


250 g mąki pszennej
50 g drożdży
40 g cukru brązowego drobnego
10 g cukru waniliowego (klik)
2 jajka
30 g mlecznej czekolady (pokruszonej tłuczkiem do mięsa)
3 łyżki mleka (ciepłego)




Przygotowanie:


Z drożdży i łyżeczki cukru robimy zaczyn dodajemy łyżeczkę mąki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce (np. przy grzejniku), do mąki dodajemy jajka rozbełtane z resztą cukru oraz drożdże, ciasto lekko wyrabiamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia (znowu w ciepłe miejsce). Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta i przekładamy do formy na muffiny wyłożone papilotkami. Pieczemy ok. 15 minut (to momentu aż wierzchy będą rumiane) po czym przekładamy na talerz. I zjadamy lekko wystudzone. Smacznego

2 komentarze:

  1. świetnie wyglądają te muffinki ;) chętnie wypróbuję ten przepis ;) zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I fajnie smakują, takie drożdżowe ciasto z czekoladą w formie muffina

      Usuń