środa, 4 lutego 2015

Muffiny red velvet





Babeczki te mam zamiar zrobić na Walentynki, tylko w wersji z barwnikiem, ale może przy okazji publikacji tego przepisu natchnę kogoś do skorzystania. 









Składniki: (na 8 sztuk):

kisiel truskawkowy (77 g)
mąka pszenna
4 łyżeczki cukru brązowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
1/2 szklanki maślanki
1/2 oleju
1 łyżeczka syropu lub ekstraktu waniliowego
jajko
1 łyżeczka barwnika spożywczego czerwonego (ja nie dostałam w sklepie)

krem:

125 g mascarpone
2,5 łyżki cukru

Dodatkowo:

wiśnie w żelu

Przygotowanie:



Kisiel wsypujemy do szklanki i dodajemy mąki (tak aby szklanka była pełna), do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, kakao, olej, maślankę, ekstrakt lub syrop + barwnik czerwony spożywczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do papilotek na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w temp 170 st. Wyciągamy do przestygnięcia. Krem z mascarpone ucieramy z cukrem mikserem przez kilka minut. Babeczki podajemy z kremem wiśniami w żelu i ewentualnie z pestkami granata.  Smacznego
p.s moje muffiny wcale nie były red ale były smaczniaste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz