poniedziałek, 2 lutego 2015

Muffiny z orange curd











Muffiny z angielskim kremem pomarańczowym orange curd i delikatną bezą z waniliowym syropem.




Składniki:


170 g mąki pszennej
100 g cukru brązowego
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju

2-3 białka
2 łyżeczki cukru brązowego
szczypta soli

krem pomarańczowy ((klik)


Przygotowanie:


Jajka ucieramy z cukrem w mikserze na puszystą białą masę, przekładamy do dużej miski, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy olej jeśli konsystencja będzie według was za gęsta można dodać jeszcze trochę oleju aczkolwiek moje ciasto było jak plastelina, ciasto nakładamy do 1/2 wysokości foremek i pieczemy w temp. 170 st. przez 10-12 minut, w między czasie ubijamy pianę z białek na sztywno i następnie nakładamy na ,,prawie'' wyrośnięte babeczki  łyżeczkę kremu pomarańczowego i porządną łyżkę piany. Pieczemy jeszcze przez 5-7 minut aż piana nam się zarumieni wtedy wyciągamy do ostygnięcia na talerz czy paterę. Wyszło 15 muffinów (ja do piany dodałam syrop waniliowy, ale to tylko dlatego, że miałam przygotowany i akurat odstał tyle ile powinien wy nie musicie dodawać ;-). Babeczki są mocno słodkie. Lecz krem i pianka neutralizują ich słodkość. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz