Oponki







Przysmak który moja mama robiła jak z rodzeństwem byliśmy mali. Propozycja dla Was na Tłusty Czwartek ;-) 









Składniki:


1/2 kg mąki
1/2 kg twarogu półtłustego
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego (1 opak.)
3 jajka
1/2 kostki rozpuszczonego masła
1 łyżka spirytusu
1 łyżka sody oczyszczonej


szklanka
kieliszek

olej do smażenia


Przygotowanie:


Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto, formujemy z niego kulę i odcinamy po kawałku, wałkujemy placek i wycinamy koła szklanką, natomiast środek koła kieliszkiem aby powstały ,,oponki''. Smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zarumienią. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego



Komentarze

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję już się zapisałam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty