wtorek, 10 lutego 2015

Oponki







Przysmak który moja mama robiła jak z rodzeństwem byliśmy mali. Propozycja dla Was na Tłusty Czwartek ;-) 









Składniki:


1/2 kg mąki
1/2 kg twarogu półtłustego
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego (1 opak.)
3 jajka
1/2 kostki rozpuszczonego masła
1 łyżka spirytusu
1 łyżka sody oczyszczonej


szklanka
kieliszek

olej do smażenia


Przygotowanie:


Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto, formujemy z niego kulę i odcinamy po kawałku, wałkujemy placek i wycinamy koła szklanką, natomiast środek koła kieliszkiem aby powstały ,,oponki''. Smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zarumienią. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego



2 komentarze:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję już się zapisałam :-)

      Usuń