niedziela, 1 lutego 2015

Pierogi ruskie










Tradycyjne ruskie pierogi, najlepsze pierogi jakie istnieją ;-) do mniej niż dwudziestu nie ma co siadać ;-)








Składniki: 

podam Wam nasze dzisiejsze proporcje ale było tego dużo bo ok. 2 misek szklanych

twaróg  (ok. 1 kg)
ziemniaki (ok. 1 kg)
sól i pieprz

mąka np. koszalińska (około 1 kg)
szklanka wody
sól



Przygotowanie:



Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia, chowamy do lodówki (najlepiej zrobić to wieczorem, żeby ziemniaki chłodziły się całą noc), skręcamy w maszynce do mielenia, mieszamy z twarogiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Szykujemy sobie stolnicę wysypujemy mąkę w środku robimy gniazdko i wlewamy trochę wody oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto najpierw nożem, a później już rękami dodajemy co chwilę wodę, aż zużyjemy całą szklankę. Zagniatamy do momentu aż ciasto zrobi się sprężyste i gładkie, Wtedy odkrawamy po kawałku formujemy wałki kroimy na kawałki 1 cm, podsypujemy wałkiem na ładne okrągłe placki i nadziewamy naszym twarogiem z ziemniakami, gdy zrobimy już połowę pierogów, nastawiamy do gotowania garnek z osoloną! wodą do której dodajemy łyżkę oleju (np. rzepakowego) gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierogi, od momentu wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową, wrzucamy do szklanej miski i polewamy tłuszczem (aby się nie posklejały). Podajemy np. ze skwarkami z boczku i smażoną cebulką. Smacznego 



6 komentarzy:

  1. pierogi wyglądają bardzo smakowicie, takie same robią nasze mamy :) Zapraszamy do nas na wiele domowych przepisów blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są według przepisu mamy i babci :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam pierogi, ruskie są bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ruskie to moje ulubione pierogi.

    OdpowiedzUsuń