Pierożki z mięsem z indyka





Tradycyjne rosyjskie danie w oryginalnej wersji ( i tak robiła mojej ś.p. babcia) przygotowywane jest z baraniną lub jagnięciną  pielmieni czyli malutkie pierożki kształtem przypominają uszka a w środku soczyste  mięso z cebulką lub czosnkiem (dodaje się też wołowinę i wieprzowinę) u nas wersja z udźcem indyka.







Składniki :

500 g mięsa mielonego (udziec z indyka)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
jajko


ciasto:

500 g mąki pszennej
1/2 szklanki wody
sól
jajko


Przygotowanie:


Mięso mielimy w maszynce (ja poprosiłam o zmielenie w sklepie, bo moja maszynka spaliła się przy okazji robienia pasztetu), zagniatamy ciasto jak na pierogi (nasze placki muszą troszkę być mniejsze), nakładamy farsz do środka małą łyżeczką, do mięsa mielonego dodajemy utarty czosnek lub cebulę mieszamy z jajkiem przyprawiamy do smaku zaklejamy i zawijamy jak na uszka. Gotujemy 3 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Podajemy gorące, ja daje masełko (nauczyłam się tego od starszego brata) i teraz ważne! pierożki powinny być naprawdę malutkie ponieważ nie kroimy ich tylko zjadamy w całości, żeby sok z mięsa nie wypływał ma pozostać w środku dopóki ich nie rozgryziemy. Smacznego

Komentarze

Popularne posty