czwartek, 26 lutego 2015

Schab w sosie z pieczonymi ziemniaczkami





Uwielbiam mięso z miętowymi aromatami, przepis zaczerpnięty z tego bloga (klik) jak tylko zobaczyłam post musiałam zrobić go na obiad lekko zmieniony i z ziemniaczkami.







Składniki:


400 g schabu wieprzowego 

kilka gałązek świeżej natki pietruszki i tymianku

marynata:



sok z limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki sosu sojowego (wymieszałam jasny i ciemny)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki natki pietruszki
2 łyżeczki suszonej mięty
pieprz


sos jogurtowy:

kilka łyżeczek jogurtu greckiego
sól (różowa)
pieprz 
suszona mięta
1 duży ząbek czosnku (starty)

dodatkowo:

kilka ziemniaczków
sól
smalec gęsi

surówka:

kapusta pekińska
kukurydza (mała puszka)
papryka konserwowa
sól
1 łyżka oliwy/ oleju rzepakowego

2 łyżeczki mąki pszennej/żytniej (do sosu)


Przygotowanie:


Wieczorem szykujemy marynatę, mieszamy wszystkie składniki i wrzucamy do niej mięso wstawiamy na noc do lodówki, na godzinę przed smażeniem mięso wyciągamy i pozwalamy mu dojść do temperatury pokojowej, rozgrzewamy patelnie i roztapiamy na niej 2 łyżki oleju kokosowego, schab przekładamy na patelnię razem z marynatą i ziołami obsmażamy ok 7 minut, w tym czasie obieramy ziemniaki i obgotowujemy je (5-10 minut), mięso zalewamy wodą tak aby było przykryte i gotujemy (25-30 minut). Obgotowane ziemniaki wrzucamy z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i pieczemy aż będą miękkie i chrupiące. Podajemy z surówką np. z kapusty pekińskiej: kroimy ją na cienkie paski, ugniatamy w rękach solimy odstawiamy na parę minut, kukurydzę odsączamy z wody dodajemy do kapusty, paprykę kroimy w kosteczkę (również dodajemy do miski ;-)) następnie mieszamy wszystko razem i polewamy łyżką oliwy/oleju. Sos zaprawiamy dwoma łyżeczkami mąki.  Z jogurtu, czosnku, soli  i suszonej mięty robimy sosik do polania ziemniaczków. Podajemy wszystko razem i zjadamy jak najszybciej ;-) Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz