piątek, 20 lutego 2015

Smażona brukselka





Moje szczęście bardzo lubi to warzywo, a ponieważ znalazłam świeżutką polską i dość drobną postanowiłam kupić i przygotować do obiadu.









Składniki:

250 g brukselki świeżej
ząbek czosnku
2 łyżeczki suszonych pomidorów
sól
oliwa z oliwek
1/2 szklanki wody
masło (82% tłuszczu)


Przygotowanie:

Brukselkę myjemy i pozbawiamy pierwszych listków.Rozgrzewamy patelnię i wlewamy  2 łyżki oliwy z oliwek. Obsmażamy przez 5 minut, po upływie tego czasu dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i łyżeczkę suszonych pomidorów smażymy jeszcze 2 minutki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 5-7 minut. Następnie przekładamy brukselkę na durszlak i odcedzamy, patelnię wycieramy i topimy masło, dodajemy łyżkę oliwy i przekładamy brukselkę obsmażamy dodajemy jeszcze łyżeczkę pomidorów, solimy i po 2 minutach przekładamy na głęboki talerz lub do miseczki. Polewamy octem balsamicznym (u mnie widoczny na zdjęciu). Podajemy do mięsa lub zjadamy samą. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz