Tortille pszenne razowe z ziarnami









Zawsze kupowałam gotowe placki, ale ostatnio trafiłam gdzieś przepis i zdecydowałam się na przygotowanie ich w domu. Bez chemii i bez konserwantów. 








Składniki:

2 szklanki mąki bez upychania luźno nasypane łyżką (1* pszenna zwykła, 1* pszenna razowa)
3 łyżki smalcu wieprzowego
1 łyżeczka soli (spróbujcie czy są dla Was wystarczająco słone, ew. dodajcie więcej)
2/3 szklanki gorącej wody
ziarna: siemię lniane, sezam


Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Następnie wlewamy wodę i rozpuszczony smalec mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) aż mąka wymiesza się całkowicie. Odkładamy łyżkę i wyjmujemy ciasto z miski na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy chwilę, odkładamy ponownie do miski i zostawiamy w niej ciasto na godzinę (przykrywamy ściereczką). Ciasto dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kulki, odstawiamy na kolejne 8-10 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze placki (bez tłuszczu!) u mnie wyszło 7 sztuk przez ok. 30 sekund, następnie przewracamy i smażymy z drugiej strony i ściągamy z patelni (jeżeli chcecie odrazu zużyć warto je potrzymać pod wilgotną ściereczką aż zmiękną, jeżeli nie można schować do pudełka lub lodówki i przed użyciem podgrzać na patelni przez chwilę). Tortille po podgrzaniu i nałożeniu farszu lekko się krusza pewnie winna jest mąka razowa ale i tak warto je zrobić. Smacznego




Komentarze

Popularne posty