niedziela, 15 marca 2015

Biała kiełbasa zapiekana w piwie






Moja propozycja na danie z białą kiełbasą tym razem pieczona w gryczanym piwie miodowym.










Składniki:


8 sztuk dobrej białej kiełbasy wieprzowej
mała cebula
kilka gałązek świeżego tymianku
0,5 l piwa gryczanego
smalec wieprzowy



Przygotowanie:



Kiełbasę obsmażamy aż będzie rumiana (na smalcu wieprzowym), następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia, na gorącą patelnię wrzucamy przekrojoną na pół cebulkę i gałązki tymianku po 2 minutach przelewamy razem z tłuszczem do naczynia z kiełbasą zalewamy zimnym piwem gryczanym, wstawiamy na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem wyciągamy(ja przełożyłam domgarnka rzymskiego) zapiekamy ok. 60 minut w temp. 180 st. podajemy z pieczywem i sałata bądź rukolą z sosem vinegrette. Smacznego

4 komentarze: