Brownie z jabłkami i orzechami włoskimi






Jabłkowe brownie z gorzką  czekoladą (jak to brownie) i orzechami włoskimi z wierzchem lekko pomarańczowym.













Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
100 g orzechów włoskich
8 łyżek mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru brązowego (u mnie 1/2)
cukier waniliowy
100 g masła (82% tłuszczu)
3 jaja
5 łyżek jogurtu
3 małe jabłka
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek dżemu pomarańczowego (może być brzoskwiniowy)




Przygotowanie:

Czekoladę i orzechy tłuczemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy . W rondelku rozpuszczamy masło (82 % tłuszczu) i studzimy. Do  chłodnego masła dodajemy jaja i ubijamy. Dokładamy jogurt i wymieszane wcześniej składniki sypkie, a na sam koniec orzechy i czekoladę. Łączymy naszą masę i wylewamy do formy/tortownicy wyłożonej papierem do wypieków. Jabłka obieramy (ja tego nie zrobiłam), kroimy na pół i wycinamy gniazda, na wypukłej stronie robimy nacięcia, smarujemy sokiem z cytryny i wciskamy  w naszą masę czekoladową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. W połowie pieczenia ciasto smarujemy podgrzanym dżemem pomarańczowym/ morelowym. Można podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty