środa, 4 marca 2015

Bułeczki np. na śniadanie



Bułki do dzisiejszego obiadu znowu z mąki na chleb góralski pszenno- żytnie fajnie mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.









Składniki:

300 g mąki 
40 g drożdży 
2 łyżki cukru ( u mnie brązowy drobny)
3/4 szklanki ciepłego wiejskiego mleka
2 łyżki masła (82% tłuszczu)
jajko
1/2 łyżeczki soli



Dodatkowo:

żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania 
czarnuszka



Przygotowanie:


Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło topimy i troszkę studzimy . Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, masło, jajko, resztę cukru i mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto, do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki i naczynia  następnie miskę obsypujemy mąką  i pozostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia na  godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do wypieków . Z ciasta formujemy 12 bułeczek i układamy je na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach. Nakrywamy bułeczki ścierką i pozwalamy im podwoić swoją objętość (czyli ok 15- 20 minut). Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim każdą bułeczkę. Posypujemy po wierzchu czarnuszką i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Smacznego 

2 komentarze:

  1. Pieczywo robione przez siebie jest najlepsze, wyglądają pięknie
    ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i jest lepsze niż sklepowe bo wiem co jest w środku :-)

      Usuń