Burgery indykowo- boczkowe













Domowe burgery z udźca indyka z dodatkiem surowego wędzonego boczku. Troszkę inaczej niż tradycyjnie, aczkolwiek smakowicie.







Składniki:

bułeczki hamburgerowe (u mnie wypiek własny na razie szukajcie tu (przepis))
0,5 kg mięsa mielonego (udziec indyka)
50 g boczku surowego wędzonego
czosnek
suszone pomidory (przyprawa)
tymianek (świeży)
sól i pieprz do smaku
bułki do hamburgerów (przepis u mnie na blogu)
kilka ziemniaków na frytki z piekarnika
jajko
smalec z gęsi
papryka żółta
pomidor
sałata
czerwona cebula
zioła prowansalskie
tymianek
oliwa z oliwek
sok z cytryny


Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy w paski (można wcześniej obgotować ok. 10 minut) wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wysmarowanym dowolnym tłuszczem, solimy kropimy oliwą z oliwek, i sokiem z cytryny, posypujemy suszonymi ziołami (tymianek i zioła prowansalskie) pieczemy ok 45 minut w temperaturze 220 st . Mięso przekładamy do miseczki, wbijamy jajko i dodajemy utarty czosnek, suszone pomidory, posiekany tymianek , łączymy z mięsem i pokrojonym w paseczki boczkiem  (można widelcem ewentualnie ręką). Obsmażamy na smalcu przez 5-7 minut. Po czym pakujemy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika do piekących się frytek na co najmniej 20 minut. Gdy frytki będą chrupiące przekładamy je na duży talerz, szybko obsmażamy pomidora, cebulę i paprykę, kładziemy na drugi talerz razem z sałatą i podajemy naszym domownikom aby szykowali sobie hamburgery. Można podawać z dowolnym sosem. Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty