sobota, 14 marca 2015

Chleb tostowy







Od dawna wiedziałam, że gotowy chleb tostowy to nic dobrego, ale po przeczytaniu pewnego artykułu w gazecie kulturystycznej zupełnie odechciało mi się jeść tosty, ale hmm.... przypomniało mi się, że przecież kilka lat temu robiłam mamie po wycięciu woreczka żółciowego właśnie taki chleb i w związku z tym, proszę bardzo o to jest chlebek tostowy domowy bez chemii, konserwantów i składników antypleśniowych.





Składniki:


330 g mąki tortowej typ 450
20 g drożdży świeżych
1-1,5 łyżeczki cukru
1/2 - 3/4 łyżeczki soli (zacznijcie od 1/2 i spróbujcie jak smakuje ciasto ewentualnie dodajcie)
2-3 łyżki mleka zsiadłego (u mnie z mleka wiejskiego prosto od krowy)
200 ml wody ciepłej



Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy do miski do dużego kubka (lub miseczki) wlewamy wodę i kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawiamy na 15 minut, do mąki dodajemy mleko zsiadłe (może być maślanka lub jogurt naturalny), gdy zaczyn już podrośnie dodajemy go do mąki i wyrabiamy ciasto (ja potrzebowałam jeszcze 1/2 szklanki mąki do podsypywania), ciasto szybko się wyrabia. Szykujemy formę keksówkę wyłożoną papierem do wypieków i przekładamy nasze ciasto do niej, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut. Pieczemy w temp. 220 st przez 30-35 minut. Smacznego

2 komentarze:

  1. pięknie wyrośnięty :) :) po co kupować- bez chemii zdrowo i smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda wyrósł przepięknie, choć smak ma zupełnie inny niż te sklepowe jest chrupiący i zbity.

      Usuń