środa, 25 marca 2015

Conchiglioni z szynką parmeńską











Muszelki zapiekane z farszem w sosie czosnkowym, troszkę pracochłonne anie ale naprawdę warto je przygotować.






Składniki:

muszle (duże ok. 30 sztuk)
200 g boczniaków/ pieczarek
80 g szynki parmeńskiej
10/20 g boczku wędzonego surowego
mała cebula
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeży koperek
smalec gęsi
sól i pieprz



Przygotowanie:


Muszle gotujemy we wrzącej wodzie około 5-7 minut, płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i odkładamy na duży talerz. Grzyby, szynkę, boczek, ząbek czosnku i cebulkę kroimy drobno, obsmażamy na smalcu z gęsi ok 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami (mogą być dowolne). Mozzarellę trzemy na tarce dodajemy na patelnie i mieszamy dokładnie, następnie nadziewamy nasze muszle. Z majonezu, jogurtu, czosnku robimy sos, doprawiamy (solą i pieprzem), polewamy muszle i wstawiamy do zapiekania w naczyniu żaroodpornym na 25 minut w temperaturze 180 st. Podajemy z sałatą polaną octem balsamicznym. Smacznego

2 komentarze:

  1. właśnie szykuję coś podobnego :) Zaczerpnę wiedzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo, te były przepyszne choć dość kaloryczne

      Usuń