piątek, 6 marca 2015

Kebaby z mięsem indyka






Już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przygotowaniem kebabów w domu i ostatnio na jednym z moich dwóch ulubionych blogów zobaczyłam przepis na chlebki pita i hmm... musiałam je zrobić. 







Składniki:

0,5 kg udźca z indyka
przyprawa do gyrosa
mix sałat
pomidor
ogórek
czerwona cebulka

sos czosnkowy:

jogurt grecki
majonez
koperek
czosnek
sól i pieprz

sos salsa:

pikantna zielona papryczka
pół pomidora
pietruszka
czerwona cebulka
sól i pieprz
łyżeczka papryki wędzonej słodkiej

chlebek pita http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-pita

1,5 szklanki mąki chlebowej
ponad 1/2 szklanki letniej wody
10 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli



Przygotowanie:


Zaczynamy od chlebka bo przy nim jest najwięcej pracy (przepis pochodzi ze strony w/w i jest na 10 szt. ja zmniejszam o połowę). Mąkę przesiewamy, z drożdży i wody robimy zaczyn dodajemy łyżeczkę mąki którą wcześniej przygotowaliśmy  w dużej misce (plus szczyptę cukru, odstawiamy na 10-15 minut). Następnie zaczyn dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto na gładką masę, która będzie ładnie odchodziła od ręki i naczynia w którym wyrabiamy ciasto formujemy kulę i odstawiamy na 1-1,5 godziny pod przykryciem i w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 5 części (robimy z nich kule) i wałkujemy na naleśniki odkładamy na stolnicę oprószoną mąką do momentu aż podwoją swoją objętość (30-40 minut). W tym czasie grzejemy kamień (lub jak pisze autorka blachę na kilka minut przed pieczeniem  jeśli kamienia nie posiadamy). Nasze placki układamy na kamieniu i pieczemy ok 12 minut (ja raz obróciłam), po upieczeniu chwilę studzimy rozkrawamy i nadziewamy: mięso z indyka obsmażamy na smalcu i posypujemy (dość obficie) przyprawą do gyrosa, smażymy aż się zarumieni. Szykujemy sosy. Czosnkowy: jogurt grecki nakładamy do miseczki wrzucamy do niego starty czosnek, posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem, salsa: pomidora gotujemy w gorącej wodzie przez chwilę (przed gotowaniem nacinamy w kilku miejscach skórkę), ściągamy skórkę wrzucamy do wysokiego pojemnika, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i 1/2 ostrej papryczki, blendujemy dodajemy sok z cytryny/limonki i przekładamy do drugiej miseczki. Pomidora i ogórka kroimy. Bułki smarujemy sosem, następnie nakładamy mięso, sałatę, ogórka i pomidora, polewamy sosem i robimy kolejną taką warstwę. Zjadamy na obiad bądź kolację. Smacznego




chlebek pita

2 komentarze:

  1. mniam, mniam omnomnom! ! :) uwielbiam domowe fasty na głowę biją z tych obskurnych bud! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I znowu... Wiem co jem to jest najważniejsze....

      Usuń