Marynowany ser feta






Chyba dużo osób zna te pudełeczka z serem feta w zalewie olejowej, a szczególnie fani kuchni włoskiej (która jest jedną z moich ulubionych), ja średnio mam do nich przekonanie, ale czasem przy okazji jakiegoś włoskiego tygodnia je kupuję, choć tak sobie pomyślałam, że przygotowanie takich słoiczków w domu to nic trudnego. I o to właśnie przedstawiam Wam przepis. 






Składniki: (na 3 małe słoiczki)

1 opak. sera feta ( np. Arla z ziołami prowansalskimi)
zioła prowansalskie
oregano
tymianek
suszone pomidory (w oleju)
papryczka pikantna
cebulka
liść laurowy
czosnek
oliwa z oliwek




Przygotowanie:


Ser kroimy w kosteczkę z ziół robimy panierkę i obtaczamy nasze kosteczki. Do słoiczka wkładamy liść laurowy, papryczkę, czosnek , pokrojone w paski pomidory i zalewamy oliwą, olejem rzepakowym, w sumie dowolnym płynnym tłuszczem ( ja wymieszałam olej rzepakowy, olej z pomidorów i oliwę z oliwek) dodajemy pikantną papryczkę i po kilka kuleczek kolorowego pieprzu, zakręcamy szczelnie słoiczki chowany do lodówki na 1-2 dni do przegryzienia. Smacznego

Komentarze

  1. nigdy nie robiłam a wspaniale smakuje :) super pomysł żeby samemu przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie sama dopiero wczoraj na to wpadłam, bardzo to lubię tą przekąskę a skoro można ja zrobić samemu to czemu nie :-)

      Usuń
  2. Marynowałam kiedyś ser z dodatkiem grillowanego bakłażana, też wyszło bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł z tym bakłażanem też tak zrobię następnym razem

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty