sobota, 28 marca 2015

Masło klarowane (ghee)










Jak już wiecie od dawna, nie do końca przekonują mnie kupne produkty, różne rzeczy wolę robić sama, dlatego prezentuję Wam sposób przygotowania masła klarowanego, to bardzo proste i zajmuje (przy jednej kostce) około 15 minut. Zapraszam do przygotowania.







Składniki:

1 kostka klasycznego Lurpaka (możecie użyć innego byle miało 82 % tłuszczu)
rondelek



Przygotowanie:




Masło kroimy w kosteczki, rozpuszczamy na bardzo małym gazie,  



 po paru minutach na wierzchu zacznie się robić piana



 gasimy gaz i zbieramy ją łyżką, następnie masło powolutku małym strumieniem przelewamy do umytego słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie chowamy do lodówki do momentu gdy będziemy chcieli coś na nim przygotować. 




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz