Masło klarowane (ghee)










Jak już wiecie od dawna, nie do końca przekonują mnie kupne produkty, różne rzeczy wolę robić sama, dlatego prezentuję Wam sposób przygotowania masła klarowanego, to bardzo proste i zajmuje (przy jednej kostce) około 15 minut. Zapraszam do przygotowania.







Składniki:

1 kostka klasycznego Lurpaka (możecie użyć innego byle miało 82 % tłuszczu)
rondelek



Przygotowanie:




Masło kroimy w kosteczki, rozpuszczamy na bardzo małym gazie,  



 po paru minutach na wierzchu zacznie się robić piana



 gasimy gaz i zbieramy ją łyżką, następnie masło powolutku małym strumieniem przelewamy do umytego słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie chowamy do lodówki do momentu gdy będziemy chcieli coś na nim przygotować. 




Smacznego :-)

Komentarze

Popularne posty