poniedziałek, 2 marca 2015

Muffiny waniliowe z czekoladą













Cóż znowu muffiny.... mocno waniliowe z czekoladą mleczną. Z mąki mieszanej pół na pół żytnia z pszenną.




Składniki: ( 9 sztuk)


1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki jogurtu (u mnie na pół z mlekiem migdałowym)
100 g  mlecznej czekolady
syrop waniliowy ( można pominąć)
kilka łyżek oleju rzepakowego (dolewałam dopóki ciasto nie osiągnęło odpowiedniej konsystencji ok 3-4 łyżek)



Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy dodajemy sodę i proszek  do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, następnie wszystkie składniki mokre i mieszamy (nie zbyt dokładnie) a na koniec wrzucamy potłuczoną czekoladę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st., ciasto wlewamy do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy ok. 15-17 minut. Smacznego 

4 komentarze:

  1. ja tam muffiny uwielbiam :) Twoje są bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, a jakie pyyyszne musiały być .. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znikały jak szalone, więc raczej były ;-)

    OdpowiedzUsuń