piątek, 20 marca 2015

Owsiane kokosowe tartaletki











Do przygotowania tych tartaletek skusiły mnie babeczki które zrobiła właścicielka mojej ulubionej kawiarni Abstract Cafe . Moje troszkę zmodyfikowane, kokosowe na spodzie z mąki owsianej.  






Składniki:

150 g mąki owsianej
100 g masła (82% tłuszczu)
50 g brązowego cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
żółtko
2 łyżki lodowatej wody

Krem kokosowy z białą czekoladą:

200 ml kremówki
tabliczka białej czekolady (u mnie Wedel)
mleko kokosowe (z 1 kokosa) lub 1 puszka 160 ml
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody



Przygotowanie:


Z mąki, cukru pudru,  cukru waniliowego, masła, żółtka i wody zagniatamy zwarte ciasto, następnie wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek i wycinamy małe kółka (ja piekłam spody w formie do muffin, ale możecie np. wykorzystać takie do tartaletek) pieczemy ok 10-12 minut w temp. 170-180 st. (do momentu aż się ładnie zrumienią), odstawiamy do przestudzenia, śmietankę i mleczko kokosowe (ja robiłam sama, zmiksowałam wodę z kokosa z miąższem) , wlewamy do rondelka i podgrzewamy, następnie wrzucamy połamaną na kosteczki białą czekoladę, 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 1 łyżką zimnej wody mieszamy i czekamy aż napęcznieje dodajemy do śmietanki, mleczka i czekolady i mieszamy do momentu aż czekolada i żelatyna się rozpuszczą, odstawiamy całą masę na 15-20 minut, następnie na spody lejemy po 1-2 łyżki, czekamy jeszcze aż wszystko przestygnie po czym wkładamy do lodówki na godzinę lub na całą noc. Smacznego

5 komentarzy: