piątek, 27 marca 2015

Panna cotta z sosem malinowym











Wspaniały deser panna cotta wł. gotowana śmietanka pochodzi z północnych Włoch u mnie podany z sosem malinowym. 





Składniki:


250 ml śmietanki kremówki 30 %
250 ml mleka
80 g cukru waniliowego (przepis)
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
2 łyżki zimnej wody
laska wanilii (ja nie miałam dlatego dałam cukier z prawdziwej wanilii)




Przygotowanie:



Mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu,gdy już się lekko podgrzeje, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy aż się rozpuści, żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na parę minut (aby napęczniała) po czym wrzucamy ją do garnuszka i rozpuszczamy. Śmietankę przelewamy do 4 pucharków, pozostawiamy do ostygnięcia a następnie chowamy do lodówki pod przykryciem na całą noc. Podajemy np. z sosem malinowym. Smacznego

2 komentarze: