Parmezanowe klopsiki z indyka w sosie pomidorowym






Dzisiaj dietetycznie, pulpeciki- klopsiki z indyka z sosem pomidorowym  i dużą ilością parmezanu jako dodatek kasza gryczana.









Składniki:


0,5 kg mielonego indyka
czosnek lub cebula (ja zapomniałam dodać)
pomidory gotowane/ puszkowe
150 g kaszy gryczanej
olej kokosowy
smalec z gęsi/ kaczki
pieprz, sól, papryka wędzona
suszone zioła (dowolne)
parmezan (dużo)
1/2 szklanki wody


Przygotowanie:


Kaszę wsypujemy do garnka, solimy i lekko obsmażamy na dowolnym tłuszczu przez 5 minut. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez  25-30 minut. Do mięsa dodajemy zioła sól i pieprz mieszamy i mokrymi rękoma formujemy kuleczki, obsmażamy na oleju kokosowym aż będą rumiane, następnie zalewamy wodą czekamy aż się zagotuje następnie zalewamy pomidorami, dodajemy kilka ząbków czosnku i smażymy 15-20 minut aż sos zrobi się gęsty, doprawiamy ziołami solą i pieprzem oraz dużą ilością parmezanu. Podajemy z wcześniej ugotowaną kaszą i sałatą z  sosem vinegrette lub octem jabłkowym. Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty