wtorek, 24 marca 2015

Pierogi leniwe






Coś dla leniwców (bo ja jestem strasznym leniwcem!) szybkie kluski do każdego obiadu z mięsem robi się je w 15 minut, mogą być pszenne, żytnie czy jakiekolwiek chcecie.








Składniki:



3/4 szklanki mąki pszennej/ żytniej
jajko 
250 g twarogu półtłustego 
mąka do podsypywania
sól




Przygotowanie:




Zaczynamy od wstawiamy do gotowania z wodą i solą. Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat kuchenny, dodajemy twaróg i mieszamy lekko nożem lub jak kto woli ręcznie, dodajemy szczyptę soli zagniatamy na gładkie ciasto, następnie dzielimy na plastry ok. 2- 2,5 cm i rolujemy tniemy na kawałki ( w zasadzie teraz to już jak kopytka) obtaczamy w mące i formujemy małe ala kopytka. Wrzucamy do wrzącej wody od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy minutę. 

4 komentarze: