Placki ziemniaczane











Najzwyklejsze w świecie placki ziemniaczane smażone na smalcu, bo wtedy wychodzą jeszcze bardziej chrupkie, podane ze śmietaną. 








Składniki:


7 ziemniaków
jajko
mąka pszenna
ćwiartka cebuli
sól i pieprz
smalec (wieprzowy/kaczy/gęsi)


Przygotowanie:




Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, z cebulą robimy to samo (generalnie nie lubię obierać ziemniaków a jeżeli chodzi o tarcie ich na tarce to nawet nie pytajcie) wrzucamy je do stojącego kielicha blendera/ miksera zalewamy 1/4 szklanki wody, dodajemy cebulę i miksujemy na gładką masę (zawsze znajdę sposób byle tylko nic nie trzeć!), przelewamy do miski, dodajemy jajo, sól i pieprz a na końcu mąkę kilka łyżek (u mnie ok. 3-4), smażymy na rozgrzanym smalcu (mieszam z odrobiną oleju, nie wypala się tak szybko i wystarcza na całe smażenie aczkolwiek u mnie placków było 19 małych placków). Podajemy ze śmietaną. Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty