niedziela, 1 marca 2015

Polędwiczka na puree z groszku












Polędwiczka wieprzowa w marynacie miodowo- cytrynowej pieczone w garnku rzymskim podane na puree z groszku z fasolką szparagowa. 





Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
cebula
3 ząbki czosnku
smalec (u mnie z kaczki)
sól różowa
sok z cytryny
łyżka miodu

puree z groszku:

puszka groszku konserwowego
sól
masło (82 % tłuszczu)


surówka:

gotowana fasolka szparagowa



Przygotowanie:


Polędwiczkę czyścimy z błon, kroimy na 2-3 cm plastry, obsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu po 1,5 minuty na stronę (jeżeli nie posiadacie garnka rzymskiego można zrobić to w naczyniu żaroodpornym z przykryciem), przekładamy wszystko (razem z tłuszczem!) do naszego naczynia w którym będziemy zapiekać (jeśli jest to garnek rzymski należy go namoczyć odpowiednio wcześniej),  na wierzch mięsa kładziemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek i gałązki tymianku oraz pietruszki), wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia (mniej więcej 20 minut przed upływem tego czasu) polewamy mięso sokiem z cytryny wymieszanym z miodem oraz gotujemy wodę w garnuszku i wrzucamy groszek na 3-4 minuty, wodę odlewamy i wrzucamy do gorącego groszku masło czekamy chwilę aż się roztopi i całość blendujemy na gładką masę, na koniec solimy. Nakładamy na talerz po 2-3 łyżki puree na to mięso a na wierzch fasolkę szparagową można doprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz