sobota, 7 marca 2015

Sos salsa (do nachosów)






Pikantny domowy sos salsa (u mnie do nachosów) można wykorzystać też do mięsa. 










Składniki:


2 średnie pomidory (najlepiej polskie)
zielona ostra papryczka pepperoni
1/2 cebuli (u mnie czosnkowa)
pietruszka / kolendra
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej (słodkiej)



Przygotowanie:


Pomidory nacinamy i parzymy gorącą wodą (aby skórka łatwiej zeszła),  kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki, następnie papryczkę kroimy na pół usuwamy pestki i siekamy razem z natka pietruszki oraz cebulką . Dodajemy wszystko do miseczki, sos doprawiamy papryką wędzoną (słodką), solą różową i pieprzem. Można zblendować na bardziej gładką (ja tak zrobiłam, a ponad to gotowałam chwilę bo była zbyt wodnista następnie przełożyłam do wyparzonego słoiczka, zakręciłam wystudziłam i schowałam do lodówki gdzie czekała na zjedzenie). Smacznego

2 komentarze:

  1. często jem nachosy i kombinuje z sosami, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja od kilku tygodni, robię aż trzy i jest to guacamole, serowy i właśnie salsa :-) a do tego oczywiście obowiązkowo domowe tortille a z nich nachosy. :-)

    OdpowiedzUsuń