poniedziałek, 23 marca 2015

Suflet czekoladowy











Przygotowanie  sufletu czekoladowego wydawało mi się mega trudne, czaiłam się chyba dwa miesiące w końcu się zdecydowałam i... nie taki diabeł straszny jak go malują...






Składniki (4 kokilki):


140 g gorzkiej czekolady
30 g masła w temperaturze pokojowej (dodatkowo trochę do wysmarowania kokilek)
4 białka (waga 140 g)
40 g cukru pudru (plus trochę do posypania z wierzchu)
szczypta soli różowej




Przygotowanie:



Kokilki smarujemy masłem i chowamy do lodówki. Czekoladę rozbijamy tłuczkiem do mięsa, roztapiamy w kąpieli wodnej (miska ma nie dotykać wody) następnie do czekolady dodajemy masło dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia i lekko studzimy. Białka ubijamy najpierw ze szczyptą soli a później powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta dodajemy łyżkę do rozpuszczonej czekolady aby troszkę ,,rozluźnić'' masę. Następnie dodajemy resztę piany i pomału łączymy (mieszając od spodu!). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 12 minut  w temp. 180 st. Mój nie wyrósł wysoko ale mimo wszystko był przepyszny. Smacznego 

2 komentarze:

  1. ja jeszcze się nie odważyłam na zrobienie :)
    Ale widzę, że pięknie wyszedł

    OdpowiedzUsuń