Tradycyjne gołąbki















Tradycyjne bez kombinowania tak jak lubię najbardziej czyli z sosem pomidorowym.







Składniki:

1 główka kapusty białej (mała)
0,5 kg mielonego udźca z indyka
3 paczki ryżu (brązowego)
ćwiartka cebuli (nie jesteśmy jej fanami można dać więcej)
smalec kaczy

sos pomidorowy:

sok domowy z letnich pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
warzywko
łyżka masła


Przygotowanie:


Z kapusty wycinamy głąb, zagotowujemy wodę w dużym garnku, do wrzącej wkładamy kapustę i gotujemy ok. 15-20 minut . Kapustę wyciągamy a następnie delikatnie odcinamy od głąba liście (tak żeby żadnego nie zniszczyć), usuwamy zgrubienia na dole liścia (pozostałość głąba), nakładamy mięso (surowe doprawione solą, pieprzem i  z  dodatkiem posiekanej cebuli) wymieszane (również z surowym) ryżem i ze smalcem kaczym na liście kapusty i zawijamy, na patelnię lub do brytfanny kładziemy kilka liści kapusty a na to układamy nasze gołąbki zalewamy wodą z parzenia kapusty i gotujemy na niewielkim ogniu (pod przykryciem) aż do momentu jak będą miękkie z 1-1,5 godziny.  Aby zrobić sos: zagotowujemy sok lub pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i masło przyprawiamy do smaku (ja dodatkowo blendowałam, żeby sos był gładki). Gołąbki można podawać np. z ziemniaczkami (ja i moja bratanica zawsze tak jemy :-). Smacznego 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty