wtorek, 31 marca 2015

Zakwas na żurek Wielkanocny







Przy okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych przypominam Wam mój przepis na zakwas żytni, który podawałam już przy okazji publikacji przepisu na żurek (przepis), robi się go szybko lecz potrzebuje kilku dni abyśmy mogli użyć go do naszej świątecznej zupy. 






Składniki:



100 g mąki żytniej razowej 
500 ml ciepłej przegotowanej wody

Przyprawy:
ząbek czosnku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego

łyżka soku z ogórków kiszonych (przyspiesza kiszenie się zakwasu)



Przygotowanie:




Szykujemy sobie wszystkie składniki na zakwas, słoik, gumkę recepturkę i kawałek gazy do przykrycia słoika. Do ciepłej wody dodajemy mąkę mieszamy dokładnie, następnie dodajemy przyprawy i łyżkę soku z ogórków, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (zakwas nie będzie buzował więc nie musimy się martwić o bałagan), raz dziennie mieszamy gdy poczujemy kwaśny zapach znaczy, że zakwas jest już gotowy, (na początku nie ma praktycznie żadnego zapachu). Powodzenia :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz