piątek, 3 kwietnia 2015

Babka Wielkanocna z lukrem różanym









Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki piaskowej musi być koniecznie i dlatego dzisiaj prezentuję Wam dwukolorową z lukrem różanym. 






Składniki:

400 g mąki pszennej (dałam 100 g koszalińskiej i 300 g tortowej)
100 g mąki ziemniaczanej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
200 g masła 82% tłuszczu
50 g smalcu wieprzowego
4 jajka
100 ml mleka (u mnie wiejskie)
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao (gorzkie)
kilka kropli aromatu (u mnie migdałowy)


cukier puder (u mnie różany)
woda




Przygotowanie:



Masło ucieramy z cukrem waniliowym i zwykłym, na białą puszystą masę, dodajemy jajka i dalej ucieramy do połączenia składników, dodajemy powoli mąkę gdy już masa będzie jednolita część odkładamy do oddzielnej miski, a do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy ponownie, formę (ja mam silikonową) smarujemy np. smalcem i obsypujemy mąką. Nakładamy na przemian raz masę ciemną raz jasną. Pieczemy w temp. 170 st. przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Na koniec szykujemy lukier  w gorącej wodzie rozpuszczamy cukier puder cały czas mieszając, polewamy nim wystudzoną babkę. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz