czwartek, 9 kwietnia 2015

Bułeczki hamburgerowe











Ponieważ mam awersję do gotowych produktów bułki do domowych burgerów robię sama. Zero konserwantów i innych polepszaczy smaków. 






Składniki (na 6- 9 bułek):


2,5 szklanki mąki pszennej 
2 łyżki masła (roztopionego) 
37 g mleka w proszku
mąka pszenna (do podsypania)
7 g drożdży instant
3/4 łyżeczki soli 
1,5 łyżki  cukru (u mnie brązowy)
3/4 szklanki ciepłej wody
jajko



Przygotowanie:


Z wody, mleka w proszku, drożdży i cukru robimy zaczyn odstawiamy na 10 minut. Do zaczynu dodajemy masło, jajko i szklankę mąki mieszamy i wyrabiamy ciasto dosypujemy co jakiś czas mąki i wyrabiamy do momentu aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie ładnie odchodzić od ręki wtedy odstawiamy na 1 lub 2 godziny  Po upływie tego czasu formujemy  kulki (zależy jak urwiecie u mnie raz jest 6 raz 9) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką (ok. 45 minut), pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 st. Smacznego 

2 komentarze: