czwartek, 16 kwietnia 2015

Bułki orkiszowe













Kolejne bułki, orkisz i otręby żytnie. Proste i szybkie w przygotowaniu.




Składniki: 


400 g mąki pełnej orkiszowej (np Melvit)
40 g drożdży
225 ml ciepłego wiejskiego mleka
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka soli
otręby żytnie
4 łyżki tłuszczu ( u mnie oliwa z oliwek ale można dać olej)
jajo (do smarowania)




Przygotowanie:



Z mleka, miodu, pokruszonych drożdży i 2 łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy dodajemy sól. oraz wyrośnięty zaczyn, mieszamy wszystko drewnianą łyżką, podsypujemy ciasto mąką (w między czasie można już zacząć nagrzewać piekarnik)i wyrabiamy dosłownie przez 4-5 minut, ciasto po wymieszaniu jest już prawie gotowe dlatego nie potrzeba mu dużo czasu. Odstawiamy na 15 minut, następnie wykładamy na stolnicę, wałkujemy delikatnie placek i wycinamy kwadraty, bądź  odrywamy po kawałku i formujemy bułki. Odstawiamy ponownie na 15 minut. Po upływie tego czasu smarujemy jajkiem i posypujemy otrębami. Pieczemy 15-20 minut w temp. 190 st. Smacznego 

8 komentarzy:

  1. A jaki typ mąki orkiszowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na opakowaniu nie ma informacji jaki to typ ;-(

      Usuń
  2. Mam mąkę orkiszową z firmy Melvit. Jest w brązowej torebce, a na boku widnieje napis, że jest pełnoziarnista orkiszowa. Może i u Ciebie jest właśnie na bocznej ściance torebki jakis opis :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli mamy tą samą z niej właśnie robiłam te bułki :-)

      Usuń
  3. Super, pyszne i zdrowe. Na pewno zrobię moim dzieciakom. Dzięki za fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będą zadowolone dzieciaczki, bułeczki są proste i szybkie a przy okazji smaczne i zdrowe :-)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dokłanie ;-) , przy okazji sama się dowiedziałam, że mam pełnoziarnistą. Dziękuję

      Usuń