Chlebek bananowy z mąki żytniej












Prezentowałam już przepis na taki czekoladowy chlebek, teraz kolej na inny z mąki żytniej,  z dodatkiem owoców suszonych (zawierających cukier).





Składniki:


1 szklanka mąki żytniej razowej (Melvit)
0,5 szklanki mąki żytniej zwykłej (Melvit)
owoce jagody goi
rodzynki
śliwki 
żurawina ( wszystkie owoce są suszone)
szczypta soli różowej
3 dojrzałe banany
25 g masła (roztopionego President)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko (roztrzepane)




Przygotowanie:


W jednej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy roztrzepane jajko, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól, owoce suszone (śliwki kroimy), mieszamy wszystko razem w jednej misce. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do wypieków i pieczemy około godziny w temp. 170 st. Do suchego patyczka. Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty