Frittata z łososiem i serem pleśniowym









Frittata jest moim ulubionym omletem jest pożywna zawiera warzywa, jajka i inne dodatki, podaję ją zawsze na obiad. Tym razem proponuję przepis z serem pleśniowym i łososiem wędzonym.





Składniki:


100 g łososia wędzonego atlantyckiego (zawsze kupuję firmy Suempol)
8 jajek
2 łyżki śmietanki 36%
mrożona mieszanka warzyw
szczypiorek
kawałek sera pleśniowego
sól i pieprz



Przygotowanie:




Warzywa rozmrażamy i obsmażamy na oliwie z niewielką ilością soli (u mnie standardowo różowa sól z Himalajów), jajka wbijamy do miseczki i dodajemy śmietankę, solimy i pieprzymy, mieszamy widelcem. Formę do tarty (u mnie silikonowa) polewamy oliwą z oliwek, wykładamy warzywa, wlewamy jajka i wkładamy do piekarnika najpierw na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i łososia porwanego na kawałeczki zapiekamy do momentu aż jajka całkowicie się zetną a ser rozpuści czyli jeszcze około 10 minut. Można podawać z pomidorkami koktajlowymi i np. rukolą czy szpinakiem. Smacznego

Komentarze

  1. o :) dzisiaj robię ze szpinakiem! :) pyszna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To poproszę przepis na pasji tworzenia chętnie zrobię na obiadek

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty