Lody bananowe









A może kolejne domowe lody? już kiedyś przedstawiałam Wam truskawkowe (przepis), a dzisiaj prezentuję Wam bananowe, z niewielką ilością truskawek i masła orzechowego, nie miałam do czego zużyć bananów, a chwilowo nie piekę ciast. Proste, bez konserwantów i bez użycia maszynki.





Składniki:

2 łyżeczki masła orzechowego (przepis)
1/4 szklanki wody kokosowej
śmietanka 30% (około 2 łyżek)
3 banany (mrożone)
50 g mrożonych truskawek (u mnie z przetworów letnich)




Przygotowanie:


Banany kroimy na plasterki i mrozimy (najlepiej wieczorem), truskawki i banany wyciągamy z zamrażarki i odstawiamy do lekkiego odmrożenia, na jakieś 20-30 minut. Do kielicha blendera wlewamy wodę kokosową, wrzucamy truskawki i banany i dodajemy śmietankę oraz masło orzechowe. Blendujemy na gładką masę, przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy (do godziny). Podajemy np. ze świeżą miętą i truskawkami. Ja nie słodziłam lodów, ale jak lubicie słodkie można dodać miód lub cokolwiek innego co słodzi. Smacznego 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty